Sienisalaatti ja rahkaletut
Sieniä syksyisestä metsästä.
Naapurimme Sirkka vei meidät Sastamalan metsiin nauttimaan raikkaasta ulkoilmasta ja valistamaan meitä sienitieteen hienouksiin. Ja kyllä se olikin rentouttavaa. Kerättiin jos jonkinlaisia lakkeja, ja tiedusteltiin että mikä tämä on ja pannaanko sankoon. Sitten syötiin vähän eväitä, kahvia ja herkkupizzaa Malabadista :) Sitten kerättiin vielä vähän lisää, ja paettiin lopuksi sadetta. Olipa hieno päivä ja saatiin mahtavat parisen kiloa suppilovahveroita (ennestään tuttuja) ja erilaisia rouskuja! Löytyipä muutama kanttarelli ja tattikin.
Kaikki rouskut päätyivät tähän salaattiin. Suppilovahveroista säilöttiin pakkaseen osa vähän kypsennettynä ja loput kuivattiin.
Sienisalaatti
- 390 g haaparouskuja
- 360 g sipulia
- 2 prk (á 200 g) kermaviiliä
- 2 prk (á 150 g) crème fraichea
- 1½ tl suolaa
- 2 tl sitruunamehua
- 1 tl mustapippuria
- Perkaa ja paloittele rouskut. Me laitoimme lakit neljään osaan. Tulee tälleen vähän struktuuria salaattiin.
- Ryöppää rouskuja kiehuvassa vedessä viitisen minuuttia.
- Huuhtele siivilässä kylmällä vedellä, jolloin ne myös jäähtyvät.
- Pilko sipulit tosi hienoksi.
- Sekoita kaikki ainekset astiassa.
- Anna tekeytyä kylmiössä puolisen tuntia.
Salaatti sopii lettujen kanssa oikein mainiosti!
Rahkaletut
- 2 kananmunaa
- 200 g maitorahkaa
- 3 dl maitoa
- 3 dl vehnäjauhoa
- 1 tl leivinjauhetta
- 1/4 tl suolaa
- Vatkaa munien rakenne rikki.
- Sekoita mukaan rahka ja maito.
- Vatkaa mukaan jauhot, leivinjauhe ja suola.
- Anna turvota 30 min.
- Paista keskilämmöllä rasvassa pieniä lettuja.
Lettujen resepti on ”Valio Kotiruokaa” -vihkosesta 4/2011 ja se löytyy myös Valion reseptipankista. Alkuperäisessä rahka oli maustettua, meillä ihan perinteistä. Letuista tuli tosi hyviä ja niitä oli helppo paistaa ja kääntää. Vaikka nämä oli nimettä reseptissä suolaisiksi, luulisin näiden menevän ihan hyvin makeankin hillon kanssa.