Suppilovahverocappuccino

Mikon alkuperäistä reseptiä mukaillen valmistettu molekyyliversio suppilovahverokeitosta.

On taas syksy ja suppikset alkavat tulemaan esiin piiloistaan. Kävin tuossa lähimetsässä sienessä ja ilokseni voin kertoa, että suppiksia tulee tänä vuonna runsaasti. Mukaan lähti myös läjä lampaankääpiä ja muutama vaaleaorakas jäi odottamaan seuraavaa reissua (piti ottaa kotona sienikirja käteen ja varmistua sienen tyypistä). Mikko valmisti viimesyksynä suppiskeittoa kerrassaan loistavalla reseptillä, joten mitäpä sitä hyvää suuresti muuttamaan. Tälläkertaa päätin kuitenkin kokeilla keittoa ”with a twist” ja päädyin kaivamaan sifonin esiin jo valmistusvaiheessa.

Sifoni on siis kapistus, mitä käytetään siinä olevan raaka-aineen painestukseen ja sen myötä vaahdotukseen. Sifoni on melkoisen kranttu siinä olevan aineen koostumuksesta. Kökköjä tai siemeniä ei juuri saa olla tai sisältö joko ei tule ulos, tai se tulee ulos ensimmäisen pursotuksen jälkeen kuin entisen pääministerin tekstiviestit (yllättäen ja pyytämättä).

Resepti perussoppaan löytyy Mikon artikkelista. Voin varauksetta suositella tuota reseptiä suppiskeitolle, sillä se on erinomainen. Itse lisään reseptiin vielä ruokalusikallisen tuoretta tilliä (tai teelusikallisen kuivattua).

Tässä artikkelissa keskityn kuitenkin valmiin tuotoksen muokkaamiseen.

Näitä tarvitset (4 hengelle)

 • ½ l suppilovahverokeittoa
 • Tilliä
 • Ruisleipää

Lisäksi: Sifoni, nitropatruuna, sauvasekoitin, siivilä

 Tee näin

 1. Lisää tilli kuumaan suppilovahverokeittoon.
 2. Aja keitto sileäksi sauvasekoittimella.
 3. Siivilöi keitto tiheän siivilän läpi ja kaada sifoniin.
 4. Lataa nitropatruuna sifoniin, ravista voimakkaasti ja laita sifoni kuumavesihauteeseen odottamaan tarjoilua (noin 50-60C).
 5. Paahda ruisleipä ja anna kovettua.
 6. Murenna leipä muruiksi.
 7. Pursota keittovaahtoa sifonista kahvikuppeihin annoksiksi. Huom: Jos pidät sifonin kuumana esim vesihauteessa, on sifonissa tavallista kovempi paine. pursota siis ensimmäisellä kerralla varovasti, ettei tarvitse siivota koko keittiötä.
 8. Koristele leivänmuruilla ja ripauksella tilliä.
 9. Nauti lusikalla tai ilman.

Sanottakoot jo tässä vaiheessa, etten oikein osannut odottaa mitään erikoista muutosta maussa, mutta yllätyin todella positiivisesti huomatessani vaahdotuksen voimistaneen sienten aromia huomattavasti. Leivänmurut vielä parantavat hienosti suutuntumaa. Tämä keitto sopii erinomaisesti alkupalaksi ja hyvin kuivan valkoviinin kanssa.

Mitähän sitä seuraavaksi keksisi suppiksista.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Muuta hyvää settiä