Saaristolaisleipä ja kesäiset levitteet

Tumman ja täyteläisen leivän kanssa sopivat kevyet ja kesäiset, itsetehdyt levitteet.

Kesän kynnyksellä järjestettyihin polttareihin tarvittiin pientä suolaista. Itsetehty leipä ja levitteet ovat tosi kiva idea, ja sopivat hienosti vaikka tuliaisiksi mökille :)

Vasemmalta kupeissa basilika-raejuustolevite, herne-tuorejuustolevite ja paprika-munakoisolevite.

Levitteiden kaveriksi tehtiin myös gluteeniton peltileipä mukaellen Chocochilin reseptiä. Ihan ei mennyt nappiin korvaten vehnäjauhot gluteenittomilla jauhoilla, tuli aikas lätty, mutta muuten ok. Resepti itsessään on oikein mainio, voin suositella. Gluteenitonta versiota pitää vielä vähän tuunata :) Murheet sikseen, siitä sai kivoja kolmioleipiä, joiden välissä oli eri levitteitä. Leivästä vaan ei jäänyt kuvia.

Täyteläinen olutsaaristolaisleipä

  • 5 dl stout-olutta
  • 5 dl tummaa olutta
  • 100 g tuorehiivaa
  • 4 tl suolaa
  • 2 dl leipäsiirappia
  • 5 dl ruisjauhoja
  • 3 dl kaljamaltaita
  • 10 dl vehnäjauhoja
  • 3 dl vehnäleseitä
  1. Lämmitä oluet 37-asteisiksi esim. mikrossa.
  2. Murustele ja sekoittele mukaan hiiva.
  3. Sekoita mukaan suola ja siirappi.
  4. Lisää vähitellen maltaat, jauhot ja leseet.
  5. Sekoita löysäksi taikinaksi. Ei tarvitse vaivata, riittää kunhan aineet ovat kunnolla sekaisin.
  6. Jaa taikina kahteen voideltuun leipävuokaan.
  7. Anna kohota n. 40 min.
  8. Paista 175-asteisessa uunissa n. 90 minuuttia.

Leivän inspis löyty umamista.

Ruokalasta ja Ellien ideakeittiöstä löytyi paljon hyviä ideoita levitteiksi, ja sieltä valkkasimme muutaman mukavan kesäisen ja kevyen.

Paahdettu paprika-munakoisolevite

  • 2 munakoisoa
  • 1 punainen paprika
  • 6 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl punaviinietikkaa
  • 1 tl suolaa
  • ½ tl mustapippuria myllystä
  • 50 g maustamatonta tuorejuustoa
  1. Poista munakoisoista kanta ja puolita ne. Puolita ja perkaa myös paprikat.
  2. Paahda munakoisot, paprikat ja valkosipulit (kokonaiset kynnet kuorineen) 250-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes niiden pinta on paahtunut.
  3. Koverra munakoison sisus kuorista sekoitusastiaan.
  4. Pullauta valkosipulit ulos kuoristaan.
  5. Sekoita joukkoon tuorejuusto, öljy, punaviinietikka ja mausteet.
  6. Soseuta sauvasekoittimella.

(Tulinen) herne-tuorejuustolevite

  • 200 g pakasteherneitä
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl sitruunamehua
  • ½ tl suolaa
  • (½ tl jalapenojauhetta)
  • ½ tl mustapippuria myllystä
  • 50 g maustamatonta tuorejuustoa
  1. Mittaa kaikki aineet kulhoon.
  2. Aja tasaiseksi sauvasekoittimella.

Basilika-raejuustolevite

  • 200 g raejuustoa
  • 4 rkl voita
  • 1 dl tuoretta basilikaa
  • ½ tl mustapippuria myllystä
  1. Mittaa kaikki aineet kulhoon.
  2. Aja tasaiseksi sauvasekoittimella.

Leipä ja itse asiassa levitteetkin ovat parhaimmillaan vetäydyttyään jääkaapissa pari päivää.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Muuta hyvää settiä