Bataatti-pekonimuusi ja jauhelihapihvit
Bataatti. Pekoni. Anti-kevyt tuorejuusto. Voi. Suola. Katkeransuloinen, kermaisen savuinen sinfonia.
Muusiin:
- 1 paketti suomalaista pekonia (140 g)
- 1 iso bataatti (2,3 kg)
- 200 g maustamatonta anti-kevyttä tuorejuustoa
- 1 tl suolaa
Näin valmistuu sose:
- Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen.
- Lado pekonisiivut leivinpaperille uunipellille, mausta mustapippurilla ja työnnä uuniin 30 minuutiksi.
- Laita vettä isoon kattilaan kiehumaan. Mausta keitinvesi suolalla.
- Kuori bataatti. Paloittele. Heitä kattilaan.
- Keittele bataattilohkoja kannen alla n. 15 minuuttia.
- Kaada keitinvesi pois.
- Soseuta tömpällä tai sähkövatkaimella. Sauvasekoittimella saa tasaista, ehkä liiankin tasaista.
- Sekoita mukaan tuorejuusto ja pilkotut pekonit.
- Lisää suola ja kruunaa voinokareella.
- Anna seistä hetki ennen tarjoilua.
Jauhelihapihveihin:
- 700 g kotimaista naudan paistijauhelihaa
- 1 iso punasipuli (400 g)
- 1 valkosipulinkynsi
- 5 kpl Vanajan täysjyväkorppuja (= 2 dl korppujauhoa)
- 1 tlk (200 g) kermaviiliä
- 2 kananmunaa
- 1,5 tl suolaa
- 1 tl paprikajauhetta
- 1 tl mustapippuria
- 0,5 tl Chipotle Tabascoa®
Pihvin syntymä:
- Ota jauheliha huoneenlämpöön.
- Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen.
- Pilko sipuli pieneksi ja hauduta pannulla rasvan kera.
- Murskaa korput morttelissa tai muovipussissa korppujauhoksi.
- Sekoita korppujauhot kermaviiliin.
- Sekoita mukaan kananmunat.
- Mausta suolalla, paprikajauheella, pippurilla ja Tabascolla. Chipotle antaa kivat savuiset sävärit ja pienen potkun pihvin persuuksiin.
- Lisää jäähtyneet sipulit.
- Lisää jauheliha.
- Muokkaa puhtain käsin pihvimassa.
- Leivo 10 tennispallon kokoista möykkyä, viisi möykkyä per pelti. Painele parin sentin korkuisiksi lätyiksi.
- Pellin mennessä uuniin laske uunin lämpötila 225:een.
- Paista pihvejä 13 minuuttia.
- Anna levätä pari minuuttia ennen tarjoilua.