Metsäsienirisotto

Tuoreita sieniä maukkaassa risotossa.

Lisää syksyisiä ruokia. Tälläkertaa pannuun joutui sienien lisäksi risottoriisi. Tämä oli ensimmäinen koskaan tekemäni risottoruoka ja olin itse tyytyväinen luomukseni koostumukseen. Metsäsieninä risotossa oli lähimetsästä löytyneitä suppilovahveroita, lampaankääpää ja vaaleaorakkaita. Kaikki jo sellaisenaan erittäin hyviä ruokasieniä ja menisivät pannulta voin kanssa ilman sen suurempia lisukkeita. Aloitteleville sienestäjille voin suositella noita kaikkie lajikkeita sillä niiden tunnistaminen on todella helppoa eikä niillä juuri ole matkijasieniä.

Näitä tarvitset:

  • 1 l metsäsieniä silputtuna (suppiksia, tatteja, lampaankääpiä, kanttarelleja, jne)
  • 1 sipuli
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 0.375 l valkoviiniä
  • 1 l kasvislientä (esim litra vettä ja 2 kuutiota)
  • 400 g risottoriisiä
  • 85 g voita
  • 50 g voimakasta koskenlaskijaa
  • 50 g juustoraastetta (käytin omassani edamia, mutta parempi aromi tulee parmesaanista)
  • Suolaa, mustapippuria

Lisäksi tarvitset korkeareunaisen paistinpannun tai paistokasarin. Onnistunee myös hyvässä non-stick kattilassa.

Tee näin:

  1. Kuumenna kasvisliemi lähes kiehuvaksi ja pidä kuumana.
  2. Sulata 15 g voita paistokasarissa.
  3. Kun vesi on kiehunut voista, lisää sipuli, valkosipuli ja sienet.
  4. Kypsennä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia tai kunnes sienistä on haihtunut ylimääräinen neste.
  5. Nosta lämpöjä ja lisää riisit.
  6. Paista riisejä pari minuuttia koko ajan käännellen kunnes riisit alkavat muuttua hieman läpinäkyviksi.
  7. Lisää valkoviini, reilu ripaus suolaa ja sekoittele kunnes riisit ovat imeneet nesteen.
  8. Laske lämpöjä ja lisää pari desiä kasvislientä.
  9. Anna kiehua matalalla lämmöllä välillä sekoittaen, kunnes neste on imeytynyt ja lisää taas pari desiä kasvislientä.
  10. Toista kunnes liemi on käytetty, tarkista riisien kypsyys. (Riisien pitäisi olla pehmeitä mutta ei puuroutuneita).
  11. Ota pannu pois levyltä ja lisää loppu voi, koskenlaskija ja juustoraaste. Sekoita kunnes voi, ja juustot ovat sulaneet.
  12. Laita kansi päälle ja anna vetäytyä pari minuuttia.
  13. Mausta suolalla ja pippurilla.
  14. Tarjoile paahtoleivän kera.

 

Syksyinen risotto toimii hienosti pääruokana, sillä se on melko tukevaa. Nauti risotto mieluiten heti valmistuksen jälkeen, sillä sen koostumus kärsii säilytettäessä. Sopii hienosti kuivan valkoviinin kanssa.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Muuta hyvää settiä