Lindströmin pihvit
Perinteinen lindströmin pihvi maistuu juuri nyt, punajuurten kaivauduttua esiin kasvimaan uumenista. Hauskan värikkäillä pihveillä saa vaihtelua lautaselle.
Historiankirja (Wikipedia) ei tunnu olevan varma siitä, oliko kyseessä venäläissyntyinen Henrik Lindström vai ruotsalainen Maria Kristiina Lindström, ken esitteli tämän nerokkaan idean yhdistää jauheliha ja punajuuri. Joka tapauksessa ruotsalaiset ovat ottaneet kunnian keksinnöstä, joka ajoittunee 1800-luvulle.
Pihveihin:
- 800 g naudan luomujauhelihaa
- 2 isoa sipulia
- 2 punajuurta (n. 320 g raastettuna)
- 1 lihaliemikuutio (käytin Rainbow’n kuutioita, sisältävät natriumglutamaattia)
- 2 dl kevytmaitoa
- 2 dl korppujauhoja
- 3 tl suolaa
- 1 tl mustapippuria
- 1 tl paprikajauhetta
- 2 kananmunaa
Näin syntyy n. 20 pihviä:
- Ota jauheliha huoneenlämpöön.
- Laita uuni lämpenemään 250 °C.
- Pilko sipulit ja laita pannulle matalalle lämmölle kuullottumaan.
- Kuori ja raasta punajuuret.
- Kuumenna pieni määrä maitoa mikrossa kahvikupissa. Pilko lihaliemikuutio pieniksi, ja liota se kuumennettuun maitoon.
- Sekoita korppujauhot, lihaliemi-maitoseos, loppu maito, kananmunat ja mausteet isossa astiassa. Anna seistä ja turvota 10 min.
- Sekoita edellinen mössö, jauheliha, punajuuri ja hieman jäähtyneet sipulit.
- Muotoile pari senttiä paksuja ja 10-senttisen halkaisijan pihvejä uunipellille.
- Laita pelti uuniin ja laske uunin lämpötila 225:een.
- Paista pihvejä 15 minuuttia.
Vaihtoehtoisesti voit paistaa pihvit myös pannulla rasvassa, jolloin saadaan kaunis paistopinta.
Hyvää, helppoa ja perinteistä ruokaa. Punajuurta saa olla enemmänkin, saadaan terveempi väri ja maukkaampi olemus. Lisukkeena kannattaa ehdottomasti tarjota pitkään pannulla haudutettuja sipulirenkaita ja pottumuusia.