Pinaatti-juustomuffinssit
Bongasin Umami-verkkojulkaisusta Tarek Maloufin ja Hummingbird Bakeryn kirjan ”Leivonnaisia herkkusuille — Kuuluisan konditorian reseptit” (The Hummingbird Bakery Cookbook). Se kuulosti niin ihanan houkuttelevalta, että BookPlus sai uuden asiakkaan. Tilasin samalla Michel Rouxin kastikekirjan, mutta siitä lisää myöhemmin. Kirja koostuu pääasiassa cupcake-resepteistä, mutta esittelee myös kakkujen, muffinssien ja muutaman muun pikkuleivonnaisen reseptejä. Aika monta hienoa juttua meni kokeilulistalle. Ensimmäisenä tyhjensin jääkaapista pinaatit näihin kivoihin pikkusuolaisiin.
Tästä tuli 12 kpl muffinsseja amerikanmuffinssivuokiin.
- 30 g voita
- 1 pieni punasipuli
- 5½ dl vehnäjauhoja
- 2½ tl leivinjauhetta
- 1 tl cayennepippuria
- 250 g punaleimaemmentalia raastettuna (alkuperäisessä reseptissä cheddaria)
- 2,2 dl laktoositonta kevytmaitojuomaa
- 1 kananmuna
- 130 g tuoreita pinaatinlehtiä
- 6 kpl luomuminiluumutomaatteja
- Laita uuni lämpenemään 170 asteeseen.
- Pilko punasipuli pieneksi ja paista se voissa pannulla. Jätä jäähtymään.
- Sekoita kuivat aineet ja juustoraaste kulhossa.
- Sekoita maito ja kananmuna mukissa, ja vatkaa jauhojen sekaan sähkövatkaimella.
- Lisää pienennetyt pinaatinlehdet ja sipuli puuhaarukalla käännellen.
- Jaa taikina 12 vuokaan ja paina halkaistu tomaatti kruunuksi. Tässä kohtaa on kätevä käyttää muffinssipeltiä, jonka koloihin vuoat voi laittaa nostamisen helpottamiseksi.
- Paista n. 40 minuuttia.
Tiedätkö sen tunteen, kun ajaa alitehoisella ruohonleikkurilla kunnianhimoisesti ja itsevarmasti pari kuukautta ylikasvaneeseen nurmiviidakkoon? Seurauksena on välitön koneen tukehtuminen. Vähän sama fiilis tuli reseptin kohdassa 4, jossa pyydetään vatkaamaan seosta sähkövatkaimella. Nestettä on niin vähän, ettei tuota massa millään pysty vatkaamaan. Iso köntsä tarttuu välittömästi vatkaimen… niihin pyöriviin… vatkaimiin. Ehkä yleiskoneella tästä saisi helpommin taikinan. Tosi kuiva, iso taikinamöhkäle pyöri pitkin kulhoa ja keittiötä. Ooooh… No, ”kääntele” sitten siinä sekaan pinaatinlehdet ja sipuli… sama kuin kääntelisi rantapallon sekaan koivunlehtiä. Otin käsivoimat avuksi ja alustin lehdistöt mukaan. Loppuviimeksi siitä oli kuitenkin helppo työstää 12 palluraa vuokiin.
Maku on aika mieto näissä. Tuntuu, kuin suola puuttuisi. Ehkä cheddarista tulisi enemmän makua ja suolaa? Jos tekee emmentalilla, niin lisäisin ehkä ½-1 tl suolaa taikinaan. Ja cayenne polttelee mukavasti… luulisin kuitenkin ettei se ole kaikkien makuun, joten se kannattaa puolittaa tai jättää kokonaan pois. Ihan kauniita ne ovat kyllä.
Tein muuten ohjeen mukaan, mutta laitoin aurinkokuivattuja tomaatteja ja fetajuustoa. Pelkäsin, ettei suola riitä. Siis korvasin osan emmentaaliraasteesta fetalla. Cayennepippuria laitoin ehkä neljännesteelusikallisen. Hyviä tuli.