Peuran ulkofile ja perunat sous vide

Koko aterian voi helposti valmistaa lämpöhauteessa. On kuin käyttäisi aikanaan kovasti hehkutettua aromipesää :)

Valmista ensin ulkofile. Se saa vetäytyä sen aikaa, kun perunat kypsyvät.

 Peuran ulkofile

  • peuran ulkofile, n. 1 kg
  • suolaa
  • pippuria
  • voita
  1. Laita lämpöhaude valmistumaan 56 asteeseen.
  2. Poista fileestä kalvot.
  3. Ripottele pintaan suolaa ja pippuria.
  4. Laita file vakuumipussiin voinokareen kanssa, ja vakumoi.
  5. Laita lämpöhauteeseen kahdeksi tunniksi.
  6. Esivalmistele tässä kohta perunat.

Perunat

  • 6 keskikokoista perunaa
  • suolaa
  • voita
  • ruohosipulia
  1. Kuori perunat.
  2. Lohko ne kolmeen tai neljään osaan.
  3. Laita perunat vakuumipussiin. Ripottele päälle hieman suolaa ja lisää voinokare. Vakumoi.
  4. Odottele peuraa valmistuvaksi. Nosta pois.
  5. Nosta lämpöhaude 80 asteeseen.
  6. Laita perunat hauteeseen 1½ tunniksi.
  7. Kun perunat ovat lähes valmiit (viisi minuuttia jäljellä), laita lautaset lämpenemään 50-asteiseen uuniin.
  8. Leikkaa peuravakuumipussi auki ja viipaloi fileestä pihvejä ja ota nopeasti kuumalla pannulla voissa kaunis paistopinta.
  9. Ripottele pihvien päälle hiukan suolaa, mustapippuria ja silputtua ruohosipulia.
  10. Nostele lämmitetylle lautaselle perunalohkot ja pihvit.
  11. Tarjoile välittömästi.

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun kokeilimme sous videttää jotain muuta kuin lihaa. Kokeilu oli rohkaiseva; perunat maistuivat voimakkaasti perunalta, olivat kiinteitä, todella mielenkiintoisia.  Seuraavaksi pitää kokeilla muita juureksia kuten porkkanaa, sekä vihanneksia kuten kukkakaalta tai parsakaalta. Nam!

Liha oli todella mureaa ja mehukasta, kuten jo aikaisemmissa sous vide -kokeiluissa on pystytty osoittamaan. Kyllä tämä on ihan voittamaton tekniikka. Kaikki lihan aromit ja mehukkuus on tallella, ja lihaa pystyy leikkaamaan miltei haarukalla. Ulkofile muuttuu käytännössä sisäfileeksi.

Tämä peuranpala oli toiseksi viimeinen pakkasessa olleesta kahdestakymmenestä kilosta. Seuraavaksi pataan pääsevät strutsi ja ylämaankarjan file Syrjysen farmilta :)

Täydellisen medium ulkofile läpikotaisin.

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Muuta hyvää settiä