Perunalastut

Ovatko itse tehdyt perunalastut vaivan arvoisia?

 

Sitä onkin taas muutama viikko vierähtänyt edellisestä päivityksestä joten laitetaanpa jotain ulos.

Ensinnäkin Suomalaiset perunalastut eivät ole mielestäni järin hyviä. Lastut ovat liian ohuita ja jauhoisia. On tosin yksi suomalainen perunalastu, mistä pidän edes hiukan, joten niitä tulee välillä pahimpaan himoonsa naposteltua. Lienen joskus maininnut asuneeni Englannissa ja jos brittejä voi kehua jostain niin, ainakin he ymmärtävät perunalastujen päälle. Toki sieltäkin löytyy jos jonkinmoista tölkkihöttöä, mutta paremmat sipsit ovatkin sitten todella hyviä. Ratkaiseva ero on mielestäni lastujen koostumus. Brittien sipsit ovat poikkeuksetta paksumpia kun kotimaiset verrokkimme, joten niissä on enemmän pureskeltavaa. Makuihin en ota sen suurempaa kantaa, sillä niistä voidaan väitellä ikuisesti. Luulen, että valtaosa suomalaisista kammoksuu ihannoimaani suolan ja viinietikan yhdistelmää. Myönnettäköön, että olen itse aikoinaan niitä kammoksunut, ja syönyt myös pahoja salt & vinegar sipsejä.

Päätin sitten koe mielessä tehdä erän perunalastuja omista perunoista. Olen kokeillut upporasvassa paistamista lähinnä munkkien kanssa, joten google auttoi hieman lämpötilojen kanssa. Omassa kokeessani käytin 170 C asteista öljyä, millä tuli aika tummia sipsejä. Perunat siivutin käsin veitsellä kuorineen. Näitä kannattaa tehdä enemmän kerralla

Tarvitset:

 • Isohkoja perunoita (keltainen pussi)
 • 2 l Rypsiöljyä
 • Suolaa ja mahdollisesti muita mausteita, maun mukaan.

Tarvitset lisäksi reikäkauhan ja suuren, paksupohjaisen kattilan.

Tee näin:

 1. Pese perunat hyvin.
 2. Siivuta perunat terävällä veitsellä noin 1-2 mm paksuiksi kiekoiksi.
 3. Laita öljy kattilaan ja lämmitä se 170 C asteeseen.
 4. Paista perunakiekot (kattilan koosta riippuen) noin 10 kappaleen erissä noin 4-6 minuuttia, kunnes ne alkavat ruskistumaan. Jos öljy meinaa kiehua yli niin nostele perunoita pois öljystä reikäkauhalla saadaksesi kiehumisen asettumaan.
 5. Nostele kypsennetyt perunatlastut leivin tai talouspaperin päälle valumaan.
 6. Mausta mielesi mukaan.

Jos käy niin että lastut jäävät pehmeiksi, koska ovat liian paksuja, niin voit kokeilla grillata niitä uunissa grillivastuksella pari minuuttia.

Olihan siinä hommaa mutta olivat ne kyllä hyviäkin. Luulin tehneeni ison satsin ja se katosi silti hetkessä makuraadin suihin. Oma vaivansahan näissä toki on, mutta suosittelen erityisesti sellaisille, jotka eivät pidä suomessa myytävistä sipseistä.


2 kommenttia artikkeliin “Perunalastut

 1. perunateatteri

  Osaatko sanoa, onko uppopaistajan käyttö tässä olemuksessa aivan typerä idea vai kokeilunkelpoinen?

  • Jos sellainen taloudesta löytyy niin varmasti tulee parempi lopputulos kuin kattilassa paistaen. Ellei löydy niin ei ehkä kannata sipsien vuoksi hankkia :)


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Muuta hyvää settiä