Mustikkapiiras-pasta
Kaikki meistä tuntevat perinteisen mustikkapiirakan. Otetaan perinteiset aineet ja muokataan siitä jotain aivan uudentyyppistä molekyylikokkausta hyödyntäen.
Pastaa tarjoillaan harvemmin jälkiruoaksi, mustikkapiirasta kenties useammin. Pastan ystävänä olen jo jonkin aikaa pohdiskellut olisiko perinteisen tyyppisestä pastasta jälkiruoaksi. Huomasin jonkun jo kokeilleen mustikan lisäämistä pastaan, mutta resepti sinänsä ei suomalaiseen makuun iskenyt. Mustikkapiiraan muuntaminen eri muotoon sen sijaan voisi olla suomalaisia molekyylikokkeja kiinnostava idea, joten ei kun harrastamaan.
Mustikkapiiras pasta
Näitä tarvitset:
- 1 dl tuoreita mustikoita
- 2 tl tomusokeria
- 4 dl vehnäjauhoja
- 2 munaa (mielellään huoneenlämpöistä)
- 2 rkl oliiviöljyä
Lisäksi tarvitset sauvasekoittimen. Pastakokit mestannevat minut seuraavasta kommentista, mutta suosittelen yleis- ja pastakoneen käyttöä tasaisen lopputuloksen aikaan saamiseksi.
Tee näin:
- Laita mustikat ja tomusokeri pieneen kulhoon ja soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella.
- Riko munat yleiskoneen kulhoon, lisää ruokaöljy ja sekoita munien rakenne rikki yleiskoneella
- Lisää vehnäjauhot vähitellen joukkoon
- Lisää lopuksi mustikkapyre ja sekoita yleiskoneella
- Pistä kone telakalle ja vaivaa vielä taikinaa käsin kunnes se on elastinen pallo. Tässä vaiheessa voit joutua lisäämään hieman jauhoja riippuen mustikoittesi kosteudesta.
- Pasta taikina on valmis kun se on pehmeä ja elastinen eikä tartu kuiviin käsiin.
- Laita taikina lepäämään jääkaappiin pariksi tunniksi.
- Hyppää seuraavaan osioon ja valmista lisukkeet tässä välissä..
- Kun taikina on levännyt, jaa se neljään osaan, sillä taikinaa ei ole ihan helppo käsitellä kokonaisena.
- Ota pastakone ja kieputtele taikinasta tagliatellejä eli nauhapastaa.
- Laita suureen kattilaan pari litraa vettä, 1 tl suolaa ja kuumenna kiehuvaksi.
- Keitä pastaa 2 minuuttia, valuta ja tarjoile heti lisukkeiden kanssa.
Lisukkeet
Mustikkapiiraaseen palatakseni, nyt olemme siis leiponeet mustikan ja pohjan pastan muotoon joten jäljelle jää makeuden lisääminen ja kermaisuus. Tähän on toki useita vaihtoehtoja, mutta me valmistimme sifonilla vaniljakastikevaahdon ja keitimme mustikkasiirapin. Jäätelö toimii vähintään yhtä hyvin kuuman pastan kanssa.
Vaniljakastikevaahto
Näitä tarvitset:
- 2 dl purkki vispautuvaa vaniljakastiketta
- Sifoni ja nitropatruuna
Tee näin:
- kastike sifoniin ja patruuna perään.
- Ravista voimakkaasti.
- Anna tekeytyä puoli tuntia.
Mustikka siirappi
Näitä tarvitset:
- 1 dl mustikoita
- 1 dl sokeria
- 2 dl vettä
Tee näin:
- Lataa aineet kattilaan.
- Kuumenna kiehomispisteeseen koko ajan sekoittaen.
- Keitä kokoon kunnes seos alkaa hiukan paksuuntumaan (noin puoleen).
- Siivilöi tiheän siivilän läpi.
Hauska koe ja tämä resepti kaipaa vielä kehittämistä. Etenkin pastan ominaisuuksia voisi vielä jalostaa sillä omasta mielestäni sen jauhomaisuus dominoi makua hieman liikaa. Kenties lisää makeutta tai ohuempaa pastaa. Tästä on hyvä jatkaa reseptin kehittelyä. Mikäli joku onnistuu tässä mielestään hienosti niin kertokaa ihmeessä meillekin.