Thai-lihapullat
Oli pakko kokeilla pitkästä aikaa pyöräytellä lihapullia. Innoittajana toimi työpaikkaruokalan, Sodexon, east&west -teemaosaston osuvasti nimetyt ”Thai Maman” lihapullat. Kurkistin hihaan ja ravistelin seuraavanlaisen reseptin esille.
Tarvitset nämä:
- 1 purkki eli 2½ dl Valio Cocos & Lime 5% -ruokakermaa
- 1 dl Meira maustettua korppujauhoa
- 1 dl normaalia korppujauhoa
- 1 kananmuna
- 1 Blå band ranskalainen sipulikeittoainespussi
- 500 g suomalaista paistijauhelijaa
- 1 purkki fetakuutioita
- 100 g tuoretta inkivääriä raastettuna
- 2 valkosipulinkynttä pienennettynä
- 3 rkl tomaattipyrettä
- 1 chilipalko pienennettynä
Tee näin:
- Ota jauheliha jääkaapista huoneenlämpöön hyvissä ajoin etukäteen.
- Heitä korppujauhot, sipulikeittoainekset, kerma ja kananmuna kippoon. Sekoita ja anna turvota 10 minuuttia.
- Kuori ja raasta inkivääri. Tuore inkivääri sisältää pitkiä kuituja. Se kannattaakin raastaa raastinraudan pienimmällä sivulla, jolloin kuidut eivät katkeile niin pahasti vaan jäävät ikäänkuin mytyksi raastavan käteen.
- Lisää inkivääri, liha ja muut aineet kippoon. Muodosta lihapullataikina.
- Pyörittele kostutetuin käsin pullat uunipellille.
- Paista 225 astetta, 15 min.
Valitsin Blå Bandin sipulikeittoainekset siitä syystä, että ne eivät sisällä aromivahventeita (esim. natriumglutamaatti). Näissä pullissa on makua kyllä ilmankin. Maustetussa kermassa, maustetuissa korppujauhoissa ja sipulikeittoaineksissa on tokia jonkun verran keinotekoisia aromeita, eli ihan 100% naturell-tasolla ei olla.
Normaaleja korppujauhoja heitin perään siksi, että maustetut pääsivät loppumaan kesken. Maustettua jauhoa ei tosin kannata yliannostaa, sillä se sisältää runsaasti suolaa, ja sitä saadaan taikinaan jo sipulikeitosta ja fetasta. Tuore inkivääri oli 140 gramman köntsä, josta hukkaan meni aika paljon pienten ulokkeiden ja kuoren poiston jälkeen.
Erinomaisen hyvää. Yllätin jälleen itseni hiha- ja stetson-menetelmien menestyksekkäässä soveltamisessa :) Täytyy aina ottaa uusi pulla toisensa jälkeen…. must… stop.