Twerkkaava crème brûlée -trio
Mitä lukuisampi aksenttimäärä, sitä parempi ruoka? Tampereella Hämeenpuiston Cumulus-hotellin Grillsson-ravintolassa (terveisiä Jussille) oli aikanaan listalla kolmen maun bruleetrio. Tiedä vaikka olisi vieläkin. Näissä oli muistaakseni makuina mansikka, basilika ja vaahtokarkki. Basilika jäi erityisesti mieleen hienona yhdistelmänä.
-
Kermaa ja vaniljaa -
Makuliemi basilikasta -
Kahvia mausteeksi
Kolmikkoa mietittiin myös meillä jälkkärinä, ja basilikan kaverina nyt salmiakki ja kahvi.
Perusmassa (tehtiin kaksinkertaisena)
- 2 keltuaista
- 17 g sokeria
- 215 g kuohukermaa (sopivasti pyöristämällä parin desin purkki)
- puolikas vaniljatanko
- Laita uuni lämpenemään 190 °C.
- Vatkaa munat ja sokeri. Ei tarvitse vaahdottaa, ja hyvä onkin jos ei vaahtoa kovin paljoa synny. Tämä auttaa pitämään annosten pinnan nättinä, kun uunissa myöhemmin hyytyvät kuplat eivät tee pinnasta epätasaista.
- Halkaise vaniljatanko ja kuumenna se kerman kanssa kiehumispisteeseen.
- Metsästä vaniljatanko pois seoksesta ja kaada sitä nauhana muna-sokerivaahdon sekaan.
- Sekoita tässä vaiheessa perusmassaan makujuttuja. Meillä tosiaan tehtiin basilikasta veden ja sokerin kanssa makuliemi, salmiakkeja (turkinpippurit) sulatettiin veden kanssa kattilassa ja vahvaa kahvia keitettiin mokkapannulla. Perusmassa jaettiin kolmeen kippoon, ja makuliemiä sekoitettiin pieni määrä jokaiseen erikseen. Makulientä riittää yllättävän pieni määrä, ettei se jyrää yli.
- Laita pienet annosastiat uuninkestävään vuokaan.
- Kaada massaa annosastioihin.
- Laita vettä keittymään vedenkeittimeen.
- Nosta vuoka uuniin alatasolle ritilälle ja kaada siihen varovasti kuumaa vettä vedenkeittimestä siten, että vedenpinta olisi samalla tasolla kuin bruleen pinta. Näin annosvuoat kypsyvät vesihauteessa.
- Kypsennä n. 19-20 minuuttia. Heiluttele vuokaa varovasti hyytymisen arvioimiseksi. Kun bruleet hieman vielä ”twerkkaavat” eli eivät ole kokonaan hyytyneet vaan massa heiluu ja hyllyy vielä, ota pois uunista.
- Nosta annosvuoat pois vesihauteesta ja laita jääkaappiin jäähtymään.
- Tarjoilua ennen ripottele runsaasti tomusokeria pinnalle ja paahda tohottimella karamelliksi.
-
Valmiit bruleet -
Tohotoho
Basilika ei maistunut halutun voimakkaasti, vaan se jäi hieman vaisuksi. Salmiakki maistui hyvältä, mutta värjäsi seoksen kypsennyksen aikana hieman oudon värikseksi. Kahviversio osoittautui hitiksi, pelkästään jo raaka massa kahvilla terästettynä oli niin herkkua, että kippo juotiin tyhjäksi.
Edelleen setti listalla tosin nykyään basilika, mustikka(pensas), valkosuklaa. Kokeilkaas tehdä noita vaikka 40 kerralla ;). Ps. tuohon pinnan tekoon on paras tumma ruokokidesokeri. Tosin voi vaatia hieman järeämmän tohottimen kuin kuvassa.
Mahtavaa! Ehdottimasti tullaan maistamaan nämä maut kun Tampereella taas vieraillaan. Ja kiitos vinkistä tuon sokerin kanssa, täytyy etsiä kaupasta.
Miten tuo isomman määrän tekeminen, onko jotain mitä pitäisi ottaa huomioon vai skaalaantuuko ihan nätisti?
Basilikaa ei tosiaan saatu maistumaan kovin voimakkaasti, voisi ehkä kokeilla keittää siitä makusiirappia tms. Ja teidän kannattaa kokeilla listalle kahvinmakuisena!