Porogulassi keitto

Poroa, paprikaa ja perunaa. Siinäpä ainekset oivaan soppaan..

Gulassi on yksinkertainen unkarilaislähtöinen keittoruoka, mitä myös monessa muussa maassa tarjoillaan tuhtina muhennoksena. Gulassin perusraaka-aineita ovat naudanliha, vihannekset (etenkin peruna ja sipuli), sekä mausteet joista tärkein on eittämättä jauhettu paprika. Itse olen kunnon gulassiin tutustunut ystäväni unkarilaisen vaimon valmistamana. Kerrassaan herkullista! Olen myös maistellut eurooppalaista muhennosmallia, eikä lainkaan huonoa sekään. Tällä kertaa päädyin kuitenkin keittoversioon, sillä bongasin netistä oivan reseptiaihion. Lihaksi kaivelin pakastimen kätköistä poron sisäpaistin. Ohjeen voipi toteuttaa myös naudanpaistilla, mutta sitä pitää keitellä pitempään sillä poro on luonnostaan mureampaa kuin nauta.

8 hengelle tarvitset:

  • 600 g poronpaistia
  • 600 g perunoita
  • 1 iso sipuli
  • 1 punainen paprika
  • 160 g voimakasta koskenlaskijaa
  • 1 l vettä
  • 1 tl + mausteeksi suolaa
  • Pippuria
  • Basilikaa
  • Voita paistamiseen

Keittele kasaan näin:

  1. Laita vesi kattilaan ja pistä kuumenemaan.
  2. Leikkaa paisti pieniksi kuutioiksi ja siivuta sipuli.
  3. Kuumenna voita pannulla kunnes se lakkaa kiehumasta.
  4. Kuullota sipulit keskilämmöllä läpinäkyviksi.
  5. Lisää lämmöt maksimiin ja ruskista paistilihojen pinta nopeasti.
  6. Veden alkaessa kiehumaan, heitä sekaan 1 tl suolaa.
  7. Kun lihat ja sipuli ovat valmiit laita ne kiehuvaan veteen ja anna kiehua kevyesti 15 minuuttia.
  8. Kuori ja kuutioi perunat, lisää kattilaan ja anna kiehua toiset 15 minuuttia.
  9. Siivuta paprika ja lisää kattilaan.
  10. Laske lämpöjä niin että keitto lakkaa kiehumasta.
  11. Lisää koskenlaskija kattilaan ja sekoita kunnes juusto on sulanut.
  12. Mausta suolalla, pippurilla ja basilikalla.
  13. Tarjoile heti.

Kuten sanottu, toimivaa, hyvin simppeliä ja tuhtia ruokaa. Sopii mainiosti viikonloppupöytään näin joulun alla ja miksi ei muulloinkin. Kyllä poro on parasta! ;)


Yksi kommentti artikkeliin “Porogulassi keitto

  1. Metsästäjä

    Kiitos reseptistä! :) Todella hyvä ja tuhti ruoka, sekä erittäin helppo ja nopea tehdä. Täällä Saksassakin saa todella hyvää, kun löytää vastaavat ainekset.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Muuta hyvää settiä