Paahtoleipää ja raparperihilloa
Pirtsakkaa hilloa itsetehdyllä paahtoleivällä.
Väänsimme tuossa taannoin Mikon kanssa leipiä ihan urakalla. Tuloksena mm edellisen postauksen mallasleipä sekä ruisleipä mistä juttua lisää myöhemmin. Leivän tekeminen on hauskaa puuhaa ja lopputulos on usein vähintäänkin tyydyttävä ja useimmiten oikeinkin hyvä. Itsetehdyissä leivissä voi myös käyttää mielikuvitusta ja kokeilla erilaisia muotoja ja tapoja. Kokeilimme tässä artikkelissa kolmea eri tapaa latoa taikina muottiin. Yksi iso köntti, muutama keskikokoinen pitkula ja monta pientä pitkulaa.Raparperihillon resepti löytyi paremman puoliskoni itse kasaamasta keittokirjasta mutta vaihdoin sitruunan limeksi, kun ei sattunut tuoretta sitruunaa jääkaapista löytymään ja ajattelin limen tuovan mukavasti makua hilloon. Hillon voi siis tehdä myös sitruunasta.
Paahtoleipä
- 1200 g vehnäjauhoja
- 30 g hunajaa
- 3 keltuaista
- 50 g hiivaa
- 6 dl täysmaitoa
- 100 g voita
- 24 g merisuolaa
- Voiteluun voita, 1 muna ja suolaa
Aineiden tulisi olla huoneen lämpöisiä leivonnan alkaessa. Taikinan ihannelämpötila on 24 C. Yleiskoneessa tai vatkaimessa olisi hyvä olla runsaasti jerkkua sillä taikina on erittäin tiivistä vaivata.
- Laita vehnäjauhot, hunaja ja keltuaiset kulhoon. liuota hiiva maitoon ja kaada neste muiden aineiden päälle.
- Vaivaa taikinaa pienimmällä nopeudella 5 minuuttua. Kuutio pehmennyt voi ja lisää pienissä erissä.
- Jatka vaivaamista 10 minuuttia, lisää sen jälkeen suola ja vaivaa taikina kiinteäksi.
- Voitele 4 vuokaa.
- Kumoa taikina työpöydälle, jaa se 20 osaan ja muotoile paloista vuokien pituisia pötköjä. Lado pötkylät voideltuihin vuokiin.
- Laita vuoat kylmään uuniin ja anna kohota kaksinkertaisiksi (noin 1 tunti). Suihkauta uuniin silloin tällöin vettä suihkupullosta estääksesi taikinan kuivumisen.
- Ota leivät pois uunista ja kuumenna uuni 230 C asteiseksi.
- Voite leivät munalla jossa on ripaus suolla. Paista leipiä noin 35 minuuttia, mutta pudota ensimmäisen 5 minuutin jälkeen uuniin lämpö 190 C asteeseen.
- Ota leivät uunista ja kumoa ne vuoista pellille. Laita leivät vielä ilman vuokia uuniin 5 minuutiksi saadaksesi rapena pinnan joka puolelle.
- Jäähdytä ritilän päällä ilman liinaa.
Nämä leivät sopivat myös pakastettaviksi tuoreeltaan muovipussissa. Anna pakastetun leiän sulaa muovipussissa kokonaan ja jos haluat siitä vastapaistetun veroisen, laita se 100 C asteiseen uuniin noin 10 minuutiksi.
Raparperi-lime hillo (2 purkillista)
- 500 g raparperia
- 1 lime
- 1 rkl kaardemumman siemeniä
- 6 dl sokeria
- 2 g xantaania (lisä sakeuttamiseen, voi myös jättää pois)
- Puhdista, huuhdo ja pilko raparperi
- Sekoita joukkoon limestä puristettu mehu ja sokeri
- Anna seistä 1 h sekoittaen välissä pari kertaa.
- Keitä 20 minuuttia ja kuori syntynyttä vaahtoa pois.
- Jauha kaardemumman siemenet ja lisää keittämisen lopuksi.
- Purkita puhtaisiin ja desinfioituihin purkkeihin. Desinfiointiin käy esim keittäminen tai uunitus.
Leipäkokeiluista voinemme sanoa, että kaikki leivät olivat aika tasalaatuisia. Pitkuloita tehtäessä kannattaa kiinnittää huomiota taikinan käsittelyyn sillä pitkuloiden jäädessä erilaisiksi leivän koostumus vaihtelee. Lisäksi pitkuloista valmistettu leipä voi saada hassuja muotoja kuten meidän tapauksessamme päällimmäinen kerros turposi erilleen tuloksena kruunun muotoisia viipaleita. Raparperihillosta ja paahtoleivästä saa oivan lisukkeen kahvin kanssa. Hillo sopii myös esim kaurapuuroon. Limen aromista pitävät voivat kokeilla myös toisen limen lisäämistä hilloon, maun voimistamiseksi.
Sokerin voinee raparperihillossa korvata hillosokerilla. Se käsittääkseni muuttaa hillon olomuotoa kiinteämmäksi siihen lisätyn pektiinin ansiosta.