Kuplia Vappuun

Markus maistatti HMR-porukalle kolme kuohuviiniä ja kolme samppanjaa. Löytyykö eroja?

Vappu on kovaa vauhtia tulossa ja Hyvän Maun Rajalla päätti ottaa varaslähdön vapun tunnelmiin. HMR:n arvovaltainen raati kokoontui arvioimaan kolme kuohuviiniä ja kolme samppanjaa, sekä arvioimaan miten nämä kyseiset juomat sopivat yhteen suomalaisen perinteisen vappuherkun, tippaleivän kanssa.

Kuohuviinit

Aloitimme maistelun illan isännän Mikon miekalla avaamalla Rotari Riserva Brut 2007:lla. Se on Trento Doc -alueelta kotoisin oleva kuohuviini. Erittäin intensiivinen paahteinen tuoksu, jossa palaneen kumin tuoksu dominoi. Taustalta läpi pääsi hivenen kypsää omenaa. Täyteläinen, pehmeä ja hieman yksioikoinen kypsän omenan maku ei oikein herättänyt innostusta raadissa. Raadin äänet jakaantuivat tasan puolesta ja vastaan, eikä tippaleipäkään muuttanut raadin mielipidettä suuntaan tai toiseen. Viini sopii korkeintaan illan viimeisille tunneille jolloin maulla ei ole enää niin väliä…

Seuraavana avasimme Alkoon uutuutena juuri saapuneen itävaltalaisen Szigeti Grüner Veltliner Brut:n. Hento tuoksu ei aluksi meinannut paljastaa salaisuuksiaan ollenkaan, mutta lyhyen tutustumisen jälkeen esille alkoi tulla hedelmäisyyttä, päärynän, mansikan, sekä vaniljan aromeja. Joku raadista havaitsi jopa hennon vuohenjuuston tuoksun. Maku oli kevyt, raikas ja hapokas, jossa kiva kukkainen ja hedelmäinen aromi. Maussa päärynää ja persikkaa. Tippaleivän voimakasta makua viini ei kestänyt. Kevyt viini vai käväisi kostuttamassa suuta ja sen jälkeen suussa maistui vain tippaleipä. Oli kun autolla olisi ajanut sormenpään kokoisen kiven yli… Tuskin edes huomasi. Yksinään viini oli iloinen tuttavuus minkä seurassa lämmintä vappupäivää on mukava viettää.

Kolmantena kuohuviininä Espanjasta kotoisin oleva Cava Brut 1+1=3. Myös tässä viinissä hento tuoksu, jossa hivenen paahteisuutta, päärynää ja vaniljaa. Erittäin kevyt viini, jossa runsaat kuplat, eikä juurikaan makua. Ehkä viinin nimikin jo kertoo jotain eli 1+1=3… Ilmeisesti laskutoimituksesta on unohdettu ottaa maku mukaan viiniin, joten yhtälö jää vakavasti ontumaan. Tippaleivän kanssa viini on yhtä turha kuin yksinäänkin. Viini ei vie tippaleivän makua edes hetkeksi pois vaan kostuttaa vaan suun ja sen jälkeen voi jatkaa tippaleivän mausta nauttimista. Yksinkertaisesti turha viini, joka ei hintansa (18€) puolesta sovi edes illan loppu hetkille.

Kuovuviiniosion ylivoimainen voittaja oli siis Szigeti Grüner Veltliner Brut, joka lähtee alkosta hintaan 14,57€.

Samppanjat

Seuraavaksi siirryimme samppanjoihin ja osion aloitti Charles Heidsieck Brut Réserve. Upea, edellisiä selvästi tummempi väri nosti tunnelmaa jo heti pykälällä. Rauhalliset, pienet kuplat kohosivat ylöspäin muodostaen kauniin ympyrän pinnalle. Upea tuoksu nousi lasista ja lumosi jo ennen kun ehdimme edes aloittaa viiniin tutustumisen. Täyteläinen, intensiivinen tuoksu jossa briossia, kypsää omenaa, vaniljaa, sekä paahteisuutta. Paahteinen, pehmeä, runsas, täyteläinen maku, jossa mineraalisuutta, kypsää omenaa, sekä ripaus sitrusta. Pitkä, ihana jälkimaku. Maistoimme seuraavana viiniä yhdessä tippaleivän kanssa ja ensimmäista kertaa tippaleipä oli löytänyt tasapainoisen kumppanin. Viinin hapokkuus leikkasi hienosti tippaleivän rasvaisuuden läpi ja teki kokonaisuudesta tasapainoisen.  Upea viini, joka lähtee Alkosta hintaan 44,90€. Todellinen kumppani vapuksi missä seurassa tahansa.

Seuraavaksi vuorossa oli Perrier-Jouët Grand Brut 1998. Viini oli avaamisen jälkeen hieman tukossa ja annoimmekin sille hetken aikaa aueta. Kun viini sitten aukesi, niin tuoksu oli upea ja monipuolinen. Esiin tuli kinuskia, kypsää omenaa, vaniljaa, hunajaa, lakkaa, sekä apilaa. Mielenkiintoinen tuoksu, joka muuttui koko ajan. Tuoksun tarjoaminen suurien lupauksien jälkeen maku oli aavistuksen pettymys. Hivenen yksioikoinen täyteläinen maku, jossa runsaasti kypsää omenaa sekä hivenen hunajaa. Edes iloinen hapokkuus ei saanut raatia enää innostumaan samalla lailla kun Charles Heidsieckista. Siitä raati oli silti yksimielinen, että edessä oli hieno samppanja, mutta reilusti kalliimpana juomana se ei tarjonnut samanlaista hinta-laatu suhdetta. Tippaleipä blokkasi samppanjasta makeutta ja hunajaisuutta, joten viini jäi vähän ontoksi.

Viimeisenä samppanjana vuoroon astui Krug Grande Cuvée Brut. Upea intensiivinen tuoksu, jossa kahvia, briossia, paahteisuutta, mallasta, päärynää, sekä ripaus salmiakkia. Tuoksu oli monipuolinen ja eläväinen ja siitä olisi voinut nauttia vaikka kuinka kauan. Pehmeä, paahteinen maku jossa mineraalisuutta, simpukankuorta ja omenaa. Uskomattoman pitkä jälkimaku. Kerrassaan hieno samppanja ja täydellinen seurajuoma sillä suurin osa ihmisistä tarvitsee ison seurueen ostaakseen 165€ samppanjan. Tippaleipä oli ensimmäistä kertaa helisemässä runsaan samppanjan kanssa. Krug ei antanut tippaleivälle mitään mahdollisuuksi, vaan painivat aivan eri sarjassa. Tippaleipä oli kuin surffaaja samppanja-aallon selässä ja suuntana edessä siintävä karikko. Krug maistui suussa vielä pitkään tastingin loputtua.

HMR suosittelee

HMR:n viinisuositus vapuksi on siis Charles Heidsieck Brut Réserve, jonka tarjoaa hinta-laatusuhteeltaan parhaan nautinnon. Vaikka se maksaakin neljä kertaa enemmän kuin esimerkiksi ensimmäisenä juotu Rotari Riserva, niin se tarjoaa kymmenkertaisen nautinnon. Oiva kumppani tippaleivän kanssa, enkä usko että muutkaan vapun herkut sotivat kyseistä herkkua vastaan. Mikäli budjetti ei aivan veny samppanjaan, niin valitse Szigeti Grüner Veltliner Brut. Helppo, raikas ja kiva juoma Vapun viettoon.

Yhteenveto maistetuista:

Markus kertoo samppanjoista ensin kaiken. Sitten miekkaillaan.
Miekalla avattu kuohuviinipullo; kaula napsahti nätisti poikki.
Kuohuviinit rinnakkain vertailussa.
Krug -- onko hintansa arvoista?
Kuoharit lasissa, muistiinpanot ruutupaperille; näkö, haju, maku, yhteenveto.
Tippaleipää, sitruunaa ja sokeria. Miltä maistuu kuoharin kanssa, miten muuttaa makua?
Kuplia etsimässä.
Seuraava päivä koittaa, kotitonttu ei ole siivonnut pöytää nukkuessamme. Hommiin siis.

Cremantit

Raati kokoontui vajaamiehisenä vielä muutama päivä myöhemmin maistamaan kaikki Alkosta löytyvät 11 Cremantia ja haluaisinkin nostaa niistä vielä kaksi mukaan vappusuositukseen. Tällä kertaa meillä ei kuitenkaan ollut enää tippaleipiä, joten nyt mentiin pelkillä viineillä. Gustave Lorenz Cremant d’Alsace Brut Rose oli toisen päivän selkeä voittaja. Hento tuoksi toi esille omenaa, kinuskiviineriä, sekä mansikkaa. Tasapainoinen, pehmeä maku, jossa tuoksusta tutut aromit tulivat hienosti esille. Lisänä ripaus lakritsia maussa. Todella nautinnollinen Cremant, joka löytyy alkon tilausvalikoiman puolelta hintaan 19,99€.

Toiseksi tuli pisteen erolla Vincent Chaudray Cremant de Bourgogne Brut. Mukava täyteläinen tuoksu, jossa omenaa, vaniljaa, briossia, sekä hivenen kinuskia. Keskitäyteläinen viini, jossa maussa päärynää, vaniljaa ja mansikkaa. Upea Cremant joka poistuu alkosta hintaan 12,99€. Todella hieno löytö edulliseen hintaan, joten pullo sitäkin vappukoriin. Cremantit tarjoavat loistavan hinta-laatu suhteen ja onkin hyvä korvike samppanjalle mikäli kukkaron nyörit eivät aivan samppanjaan asti aukea.

HMR toivottaa hyvää Vappua kaikille!


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Muuta hyvää settiä