Kieltä poskeen
Edellisen kokkaussession aikana kokeilimme hiukan erilaisia raaka-aineita. Lihapuolella käytettiin itse jahdattua lihaa. Luomuksihan riistaa ei tänäpäivänä saa enää kutsua. Muistaakseni Eviran mukaan riista ei voi olla luomua, kun ei voida olla varmoja, mitä peurat ja puput suihinsa pistelevät. Luomua tai ei, matalan hiilijalanjäljen lihatuotetta oli tarjolla kahden kielen verran. Peuran kielessä ei ole kummoinen määrä syötävää, joten kahdesta kielestä riitti lähinnä lisukepalaksi Mikon valmistamalle, erinomaiselle porkkanakeitolle. Kieli oli kaikille siinä mielessä uusi tuttavuus, ettei meistä kukaan ollut sitä ennen valmistanut. Toimintaohjeet olin saanut metsästäjäystävältäni, joten ei kun kokeilemaan. Tuloksena keitettyä kieltä.
Ei järin kauniita, mutta ihan hyvän makuisia. Näissä toki vielä kalvot päällä. Vaakaviirut ovat vakuumipussin painaumia.
Näitä tarvitset:
- Kieli(ä) – tässä reseptissä peuran kieli
- 2l vettä
- 7-10 maustepippuria
- 10g suolaa
- 2 laakerinlehteä
- 1 porkkanaa
- 1 sipuli
- 1/2 palsternakka
- 1/4 juuriselleri
Lisäksi:
- Kannellinen teräskattila 3-5 l
Tee näin:
- Pilko juurekset kohtuu isoiksi kimpaleiksi
- Kuumenna vesi kiehuvaksi, lisää mausteet ja juurekset
- Huuhdo kielet
- Laita kielet kiehuvaan veteen ja kansi päälle
- Keitä noin 1 tunti
- Ota kielet kattilasta ja anna jäähtyä pari minuuttia
- Poista kalvo kuumasta kielestä ottamalla veitsellä kalvo irti kielen takaosasta. Mikäli kieli on kypsä, kalvon pitäisi lähteä nätisti vetämällä kokonaisena irti.
- Siivuta kieli paloiksi ja nauti esim sämpylän päällä leikkeleenä
Sämpylän välissä meni oivallisesti keiton lisukkeena.
Kieli oli positiivinen yllätys kaikin puolin. Mehukasta ja maukasta. Suosittelen kokeilemaan. Vinkkinä voin sanoa, että kun kielen keittelee ja leikkelee valmiiksi, niin syöjien on erittäin vaikeaa erottaa sitä muusta lihasta. :)