Induktioliesi

Sähkömagnetismi on nykyisin erittäin varteenotettava ja ennenkaikkea turvallinen vaihtoehto ruoanlaitossa. Tutustukaamme siis induktioon.

Olen kaasulieden vannoutunut ystävä joten suhtauduin ensin hieman ynseästi uuteen keittiöömme pesiytyneeseen induktiolieteen. Tätä valintaa tosin ajoivat lapsiperheen järkiperusteiset turvallisuusseikat ja käytön myötä olen tullut siihen tulokseen, että induktio on täysin varteenotettava vaihtoehto kaasuliedelle kokkaustehossa. Kaasu jäi meidän taloudessa grillin lämmönlähteeksi.

Voimavirtaa sen olla pitää!

Induktiolieden toimintaperiaate on äärimmäisen yksinkertainen. Keittoastian pohjaan luodaan vahva ja erittäin nopeasti muuttuva magneettikenttä, minkä seurauksena keittoastian pohjassa oleva ferromagneettisen materiaalin hystereesi aiheuttaa astian kuumenemisen. Verrattuna tavalliseen sähkölieteen, induktiolieden teho saadaan suuremmaksi lämpöhäviöiden pysyessä pieninä jolloin lämmitysteho saadaan kohdennettua tarkemmin valmistettavaan ruokaan. Induktioliesissä on myös yleisesti käytössä ns. Booster/Power -toiminto, millä pystytään vielä huomattavasti nostamaan keittolevyn tehoa esim. kuumentaessa suuria määriä nestettä tai paistamalla jäisiä elintarvikkeita. Myös induktiolieden reaktionopeus on omaa luokkaansa verrattuna tavalliseen sähkölieteen, sillä tehonmuutos välittyy ruoanlaittoon välittömästi, eikä erillistä levyn jäähtymisjaksoa juuri ole.

Turvallista tekniikkaa

Yksi induktion parhaista/huonoimmista ominaisuuksista on sen reagoimattomuus ei-magneettisen aineen kanssa. Ominaisuus on äärimmäisen hyvä paloturvallisuuden parantaja, sillä vehje ei varoituspiippauksen lisäksi tee yksinkertaisesti mitään ilman keittoastiaa. Levyt myös jäähtyvät nopeasti käytön jälkeen. Lämmön tarkka kohdentuminen pitää levyn ympäröivät alueet kylminä eikä keittoastiasta roiskunut ruoka pala kiinni tasoon. Tämä helpottaa osaltaan myös tason siivousta. Välineitä hankkiessa on hyvä pitää esim pieni jääkaappimagneetti mukana, millä voi helposti testata soveltuuko keittoastia induktiolle.

Mahdollinen huonous tulee yhteensopivuusongelmista alumiinipohjaisten tai keraamisten astioiden kanssa. Tosin nykyään on saatavilla erillisiä teräslevyjä, joiden avulla induktioliesi saadaan väliaikaisesti muunnettua tavallista sähköliettä vastaavaksi. Olen usein kuullut myös kommentteja kuten: ”pistäppä käsi missä on sormuksia liedelle niin johan lämpiää,” mutta toistaiseksi en ole tässä onnistunut. Turvamekanismien vuoksi rautaa saa käsissä olla melkoisesti että lämmin alkaa tulemaan.

Vauhtia kokkaukseen

Kuten sanottua, kokkaus induktiolla yllätti minut positiivisesti. Tehoa on riittämiin myös suurien määrien tehokkaaseen paistamiseen ja vesi kuumenee kiehuvaksi noin kahdessa ja puolessa minuutissa. Tosin pohjaanpalamisen riski kasvaa tehon kasvaessa ja varsinkin opetteluvaiheessa kannattaa pysyä pienillä vaihteilla ettei tulee liikaa PAH-yhdisteitä (mustia palaneita kikkareita) ruoan sekaan.

Onko induktio sitten paras? No tottakai, jos minulta kysytään.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Muuta hyvää settiä