Bataattisosekeitto
Bataattisosekeitto valmistuu helposti ja nopeasti, ja maistuu varmasti jokaiselle.
Bataatti on siinä mielessä näppärä paketti, että se on yleensä aika iso. Ylltäys oli melkoinen, kun lastasin kaverin puntariin kaupassa. Tulos: 2,3 kiloa! Aikamoista. Tässä on ehkä vähän syytä epäillä geenimuuntelun vilppiä? Tähän soppaan otin kuitenkin pari pienempää yksilöä. Kuoriminen on aika paljon helpompaa, kuin nysvätä pieniä perunoita. Bataatti tosin tummuu kuorimisen jälkeen eri nopeasti, joten kannattaa kuoria ja paloitella vasta aivan viime hetkellä, tai laittaa palaset kylmään veteen odottamaan keittoon sukeltamista.
Keittoon:
- 2 isoa sipulia (yhteensä n. 300 g)
- 2 valkosipulinkynttä
- ½ dl oliiviöljyä
- 1 litra vettä
- 2 Knorrin Fond ”du Chef” -kasvislöllöä
- 2 isohkoa bataattia (yhteensä n. 900 g)
- 100 g vuohenmaidosta tehtyä homejuustoa
- kourallinen tuoreita basilikanlehtiä
Lisäksi tarvitset ison kattilan ja kauhan.
- Pilko sipulit ja valkosipulinkynnet.
- Kuullota sipuleita ison kattilan pohjalla öljyssä, pienellä lämmöllä n. 10 minuuttia.
- Lisää vesi. Voit kuumentaa sen jo etukäteen vedenkeittimessä.
- Lisää liemilöllöt.
- Kuori bataatit ja pienennä lohkoiksi.
- Lisää bataatit keitokseen.
- Keitä hiljalleen poreillen n. 20 minuuttia.
- Lisää lopuksi vuohenjuusto.
- Soseuta sauvasekoittimella sileäksi.
- Pilko basilikanlehdet ja lisää ne keittoon.
- Annostele, rouhi päälle mustapippuria ja koristele tuoreilla basilikanlehdillä.
Kun kärsivällisesti sauvasekoittimella surauttalee, muuttuu keitto ennen pitkää aivan sileäksi sametiksi. Älä siis lopeta ihan heti, vaan anna palaa turbovaihteella hieman pidempään.
Tämä on ehdottomasti yksi suosikkiruoistani.