Nauvon limppu ja Wasabilohi

Limppu ja lohi sopii yhteen muutenkin kuin runollisessa mielessä. Tässä kokeilussa saaristolaisleivän makeus kohtaa itämaisen makumaailman eikä lopputulos ole lainkaan pöllömpi.

Nauvon limppu eli saaristolaisleipä on herkku, mikä kuuluu useimpien hyvien ravintoloiden leipäkoriin. Sen tekeminen on yksinkertaisempaa, kuin moni kuvittelisi. Wasabilohi taas oli itselleni täysin uusi tuttavuus ennen joulua 2009, jolloin maistoin sitä erään pitopalvelun kokeiluna. Resepti oli tuolloin vielä kehitystyön alla joten tuunasin sitä hieman oman makuni mukaiseksi.

Nauvon Limppu

Valmistusaika n. 4,5 tuntia

Näitä tarvitset:

  • 1 l piimää
  • 75 g hiivaa
  • 3 dl siirappia
  • 3 dl kaljamaltaita
  • 3 dl ruisleseitä
  • 3 dl ruisjauhoja
  • 1 rkl suolaa
  • 10 dl vehnäjauhoja

Lisäksi tarvitset voiteluun siirappivettä (0,5 dl siirappia, 1,5 dl vettä), sekä 3-4 suorakulmion muotoista yhden litran vuokaa

Tee näin:

  1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon hiiva.
  2. Lisää loput ainekset (paitsi siirappivesi) ja sekoita tasaiseksi taikinaksi käsin tai yleiskoneella.
  3. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä noin 1,5 tuntia.
  4. Voitele vuoat ja jaa taikina tasaisesti niihin.
  5. Anna taikinan kohota vuoissa vielä 30 minuuttia.
  6. Lämmitä uuni 175 asteiseksi ja paista leipiä alimmalla tasolla 1,5 tuntia.
  7. Ota leivät pois uunista, voitele ne siirappi vedellä ja laita takaisin uuniin vielä 30 minuutiksi.
  8. Kumoa kypsät leivät vuoista ritilälle, liinan alle jäähtymään.

Nauvon limppu on parhaimmillaan kun annat sen tekeytyä pussitettuna jääkaapissa pari-kolme päivää. Nämä leivät soveltuvat myös pakastamiseen.

Wasabilohi

Valmistusaika n. 2,5 tuntia + 1 vrk marinointi

Näitä tarvitset:

  • 1 kg lohta
  • 1 l vettä
  • 2,5 dl etikkaa
  • 4 rkl suolaa
  • 1 rkl piparjuuritahnaa
  • 1/2 dl soijaa
  • 1-2 tuubia wasabia (maun mukaan)
  • 1,5 dl riisietikkaa
  • 1 tl vahvaa sinappia
  • 2 rkl hunajaa
  • 1 tl murskattua korianteria

Lisäksi tarvitset suurehkon kannellisen padan tai kattilan, sekä purnukoita mahdollista säilytystä varten.

Tee näin:

  1. Viipaloi lohi.
  2. Valmista raakakypsytysliemi sekoittamalla vesi, etikka ja suola.
  3. Lado lohipalat liemiastiaan ja anna kalan kypsyä 2-3 tuntia.
  4. Ota lohipalat pois raakakypsytysliemestä ja pese pata/kattila.
  5. Valmista puhtaaseen pataan/kattilaan mausteliemi sekoittamalla loput aineet keskenään. Tämä liemi on emulsio joten hyvä alkusekoitus on tarpeen kökköjen välttämiseksi.
  6. lado lohipalat mausteliemeen ja anna marinoitua noin vuorokauden.

Wasabilohi on melko mausteista joten sen maku sopii oikein hyvin makeahkon saaristolaisleivän kaveriksi. Lisäksi molemmat ovat hyvin mehukkaita. Suosittelen säilyttämään lohipaloja mausteliemessä jolloin niiden säilyvyys paranee. Tosin ainakaan itselläni ei säilyvyys ole koitunut ongelmaksi kalan huvetessa parempiin suihin melko vauhdikkaasti. Tarjoa esimerkiksi alkupalana.


2 kommenttia artikkeliin “Nauvon limppu ja Wasabilohi


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Muuta hyvää settiä