Tee-se-itse glögi
Itsetehty glögi, utopiaa? Yllättäen ja onneksi ei.
Glögi on niiiiin hyvää. Meidän taloudessa glögikausi voi huoletta alkaa jo syyskuussa. Voisiko sitä ajatella tekevänsä itse? Kevyt googletus tuotti listaa perusraaka-aineista; mehua ja mausteita. Kaupassakin yritin bongailla glögipurkkeja, mutta tähän aikaan vuodesta sellaisia ei vielä oltu esille laitettu. No, Valion sivulta löytyy osviittaa (tumma, vaalea), samoin kuin Marlin katalogista. Näistä viis, neilikkaa rohkeasti kukinnosta ja ainekset kattilaan.
Versio 1 — helppo
- 2 litraa omenatäysmehua
- 2 kanelitankoa
- 1 rkl kokonaisia neilikoita
- 1 rkl kardemumman siemeniä
- 1 dl sokeria
- Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä hiljalleen 15 min.
- Käännä levy pois ja anna hautua tunnin verran. Omenamehu muuttuu punaisemmaksi.
- Siivilöi glögi toiseen astiaan. Jos haluat hifistellä, anna valua vielä suodatinpussin tai tiheän harsokankaan läpi, jolloin pienet maustehippuset eivät jää liemeen.
- Naatiskele.
Kardemumman siemeniä en ollut koskaan huomannutkaan, saati sitten käyttänyt. Hauskoja pikku palluroitahan ne ovat. Ja kalliimpia kuin oletettavasti niistä jauhettava kardemumma.
Ykkösversiosta tuli oikein maukas ja mausteinen, ehkä jopa liiankin makea vaikkei omenamehu ollutkaan lisäsokeroitua. Eli sokeria riittänee puolet määrästä. Neilikka maistuu ehkä voimakkaimin, joten sen annostusta voi pienentää jos ei diggaa.
Jonkun verran tästä jää sakkaa lasin pohjalle, joten kannattaa tosiaan suodattaa hienommin, jos haluaa viimeistellä ulkonäön ja suutuntuman.
Versio 2 — hifi
Ekan version menestyksestä rohkaistuneena päätin ottaa seuraavan askeleen, ja laittaa peliin lisää aineita. Tuunaa mun glögi! Vähensin hieman neilikkaa ja sokeria ja lisäsin kardemummaa.
- 2 litraa omena-rypäletäysmehua (50%/50%)
- 3 kanelitankoa
- 3 g kuivattua inkivääriä (pala)
- 1½ rkl kardemumman siemeniä
- 3/4 rkl kokonaisia neilikoita
- 1 tl jauhettua pomeranssinkuorta
- puolikkaan appelsiinin raastettu kuori (vain se oranssi osa)
- ½ dl sokeria
- Menettele kuten edellä.
Tämä versio on huomattavasti tummempi ja punaisempi kuin ykkönen. Maku on vähemmän täyteläinen. Luulisin sen johtuvan pienemmästä sokerin määrästä. Jälkimaussa on vähän jotain pistävää, ja se taas liittynee pomeranssiin, joka ainakin jauheena on aika jytyä. Annostusta tulee siis vähentää. Palaamme sen osalta vielä asiaan. Kehityskelpoinen yksilö, vaan ei vielä maksa ehkä vaivaa verrattuna helpompaan ykkösversioon. Glögiä testattiin halvalla etelä-afrikkalaisella punaviinillä ryyditettynä (2 osaa glögiä, 1 punaviiniä). Maistuu!
Havaintoja
Kiinteitä mausteita tästä projektista jää kyllä sen verran siivilään, että täytyy kokeilla niiden uusiokäyttöä seuraavassa glögiprojektissa. Kaipa niistä vielä makua irtoaa?
En voi olla myöskään alleviivamatta sitä faktaa, että ainakin Valio ilmoittaa suoraan lisänneensä sokeria glögiinsä runsaskätisesti (koostumustiedoissa lisätyn sokerin osuus 9.1%). Valio tarjoaa myös sokeroimattomat rinnakkaisversiot, mutta mutta… ystävämme aspartaami ja asesulfaami K:han ne siellä. Valmisglögeihin käytettyjen mehujen sokeripitoisuuksista en tiedä (omissa resepteissäni omenamehun osalta oli hiilareita 11g, josta sokereita 10.5g. Omena-rypälemehussa hiilareita reilu 12g.) Näissäkin resepteissä lisäsin sokeria, mutta maltillisesti; ekassa versiossa 4% hujakoilla ja toisessa vain 2%. Lisäksi valmisglögeissä on pitkä lista erilaisia e-agentteja. Ja se täysmehupitoisuus… valmiissa 20% nurkilla, näissä lähes 100%. Tiedä, mitä syöt. Ja juot.
Kuulostaa aivan hyvältä,mutta aion kokeilla sokerin sijaan steviaa,koska niitä hiilareita tulee jo paljon muutenkin
Miten glögin säilyvyys? Ajattelin jos tekisi glögiä joululahjaksi, eikä juo heti? :) meinaan myös itse kokeilla itse tehdä niin voi sitten lahjaksikin antaa, jos siis vain säilyy…
Hyvä kysymys, Saara. En uskalla sanoa mitään varmaa tietoa säilyvyydestä, mutta olettaisin tuon viikon tai jopa kaksi hyvänä pysyvän kylmiössä säilytettynä. On kyllä aivan loistava lahjaidea! Mukavaa joulunodotusta!