Samppanjaa ja pikkupurtavaa kuumailmapallossa
Samppanjaillallinen kuumailmapallossa Tampereen yllä.
Winenergy ja HMR järjestivät elokuun 2011 lopussa Ravintolapäivänä upean yhteistapahtuman millaista tuskin on maailmassa aikaisemmin järjestetty. Santtu ja Sami valmistivat herkullista evästä lennolle, kun taas Winenergyn pojat Markus ja Aleksi vastasivat lennon juomapuolesta, sekä tapahtuman organisoinnista.
Winenergy halusi tapahtumalla osoittaa, ettei viininmaistelun tarvitse olla liian vakavaa, eikä ympäristö aseta rajoituksia hyvän viinin ja ruuan nautiskelulle. Lähdimme rakentamaan ideaa siitä lähtökohdasta, että viininmaistelun pitää tapahtua mahdollisimman erikoisessa paikassa ja kuumailmapallo oli siihen mitä parhain paikka. Heti alusta asti oli selvää, että kuumailmapallossa piti nauttia samppanjaa, sillä vain kauniit kuplat lasissa antavat riittävästi oikeutta hienoille puitteille ja Suomen kauniille luonnolle. Kun suunnitelmat olivat selvillä ei ollut kovin suuri työ houkutella Olli Luoma Linnanpallosta, Tuomas Meriluoto Winestatelta ja Katariina Immonen Arvid Nordquistilta mukaan hankkeeseen. Kasassa oli kuumailmapallo, Gossetin ja Ayalan upeat samppanjat, mutta viimeinen silaus vielä puuttui. Eihän samppanjaa voi juoda muovimukeista, joten Heidi Tirri Decanterista riensi apuun Riedelin lasien kanssa. Palapeli alkoi olla valmis. Yksi pala kuitenkin vielä puuttui palapelistä ja sen toimittivat meille HMR:n omat pojat Santtu ja Sami. Upeat herkut kruunasivat kokonaisuuden ja palapeli oli valmis.
Samoihin aikoihin kuulimme Suomen ensimmäisestä ravintolapäivästä ja päätimme osallistua tapahtumaan maailman ensimmäisenä lentävänä ulkoilmaravintolana. Koko tiimi oli innoissaan tapahtumasta.
Olimme saaneet kasaan paketin, joka oli ainutlaatuinen maailmassa, eikä Vuorion Juhaa ja Eppu Salmista ennätystehtaan takana tarvinnut kauaa houkutella mukaan. Eppu oli jo pitkään haaveillut tekevänsä ohjelman kuumailmapallossa ja tätä upeampaa tilaisuutta tuskin joka päivä tarjoutuu. Ainoa asia mikä enää saattoi pilata tapahtuman olisi huono sää.
Tapahtumapäivän aamuna taivas oli synkkä ja sääennusteet lupasivat vesisadetta koko päiväksi. Innostus romahti ja epätoivo alkoi hiipiä päälle. Kymmenen aikaan aamulla lentokapteenimme Olli soitti ja sanoi, että näyttää huonolta sään puolesta ja on epätodennäköistä, että pääsisimme lentämään, mutta lopullinen päätös tehtäisiin kello 16.00. Pari tuntia myöhemmin alkoi vesisade ja taivas oli täysin musta. Parin kuukauden valmistelut olivat valua hukkaan. Avasimme pullon Ciclos Malbecia, jotta hermomme saisivat edes hieman rentouttavaa eliksiiriä. Sadetutkan ennusteet lupasivat vaan entistä kovempaa sadetta iltapäiväksi ja illaksi. Mutta sitten Ciclosin taika alkoi purra, pilvet väistyivät ja hetkessä edessämme oli pilvetön taivas ja aurinko paistoi. Kahdelta Olli soitti ja sano, että lento lennetään. Tanssimme Aleksin kanssa terassilla ja nauroimme. Onneksi meteorologit olivat jälleen kerran väärässä. Tällä kertaa meidän eduksemme :-)
Itse lento lähti noin tunnin valmisteluiden jälkeen Nokialta kello 19.00. Eppu Salminen avasi ensimmäisen samppanjan (Gosset Grande Reserve) tyylikkäästi miekalla, jonka jälkeen nousimme kuumailmapallolla tasaisen rauhallisesti yläilmoihin.
Hento tuuli kuljetti meitä kohti pohjoista samalla kun nautimme ensimmäistä samppanjaa ja ihailimme upeita Pirkanmaan järvimaisemia. Seuraavaksi avasimme Ayala Brut ja Ayala Zero Dosage samppanjat ja Santtu tarjoili wasabilohta saaristolaisleivällä, sekä tomaatti-vuohenjuusto kääretorttua. Sekä samppanjat, että ruuat olivat herkullisia.
Samalla kun siirryimme seuraavaan samppanjaan, Gosset Grand Roseen, Eppu soitti Radio Novan suoraan radiolähetykseen ja kertoi kuulumiset taivaalta. Rosen kaverina Santtu tarjoili meille banaaniöljyssä friteerattuja kananmunan keltuaisia.
Varsinaisen lennon viimeisenä samppanjana oli Gosset Grand Millesime 2000, jonka seuraksi löytyi Juustokakkua á la sifoni. Nauttiessamme viimeisistä herkuista saimme yläilmoihin puhelun Eppu Normaali-yhtyeestä tutulta Juha Torviselta, joka seuraili matkaamme kotitalonsa pihasta Ylöjärvellä. Mutta kuten aina, kaikki hauska loppuu aivan liian nopeaan. Kapteenimme Olli suorittaa tyylikkään laskun pellolle johonkin Ylöjärven perukoille. Valtavan pallon laskeutuminen herättää paikallisissa maanviljelijöissä kiinnostusta ja saammekin laskun kunniaksi avatun Ayala Cuvee Perlen nauttimiseen apuja heiltä. Harvoin sitä tippuu samppanjaa taivaalta suoraan takapihalle. Maassa Santtu vielä valmistaa hiilihappojäästä maittavaa mustikkasorbettia.
Ruokailun valmistelua
Kuumailmapallo asettaa ruoalle melkoisesti rajoituksia. Korissa on ahdasta eikä sinne passaa ottaa paljoa tavaraa mukaan. Tiesimme Santun tarvitsevan kuivajäätä sorbettia varten, joten päädyimme ajatukseen valmistaa ruokia, minkä nauttimiseen ei tarvita välineitä tai astioita. Toisaalta emme olleet myöskään ennen valmistaneet ”ravintolatyyppistä” ruokaa aikataulun puitteissa joten haaste senkin suhteen oli uusi. Pienen aivoriiheilyn jälkeen päädyimme seuraavanlaiseen ruokalistaan:
- Wasabilohta ja nauvon limppua
- Tomaattia ja vuohenjuustoa
- Banaaniöljyssä friteerattua keltuaisia
- Juustokakkua á la sifoni
- Mustikkasorbetti
Itse ruokien sopivuudesta shampanjoihin emme osanneet sanoa, mutta koitimme painottaa puhtaita makuja jolloin lopputulos olisi toivon mukaan hyvä. Varsinaiseen kokkaussessioon varasimme aikaa reilut neljä tuntia ja vauhtia riitti kun realitykokkausohjelmissa konsanaan. Lisäjännitystä toi lennon mahdollinen peruuntuminen jolloin huolellinen valmistelu ja itse ruoat olisivat luultavasti menneet haaskuun. Loppujenlopuksi saimme kaiken valmiiksi noin 30 minuuttia ennen pallon ajastettua lähtöä joten ehdimme nipin napin siirtyä lähtöpaikalle ruokien kanssa. Hauskaa oli ja ruokakin vieraille kelpasi.
Reseptit
Tomaattia ja vuohenjuustoa
Tomaatti vuohenjuusto kääretorttu
Tarvitset:
- 2 dl tomaattimehua
- 2 dl vettä
- 5 g gellan low tai Gellazoon tai Gellan F (myös liivate käy)
- 160 g Vuohenjuustoa
- 75 g kermaa
- Suolaa ja Valkopippuria
Tee näin:
- Paloittele vuohenjuusto ja laita se krman kanssa kattilaan.
- Kuumenna kunnes massa on tasaista.
- Mausta suolalla ja valkopippurilla.
- Siivilöi massa pursotus tai pakaste pussiin ja laita jääkaappiin asettumaan.
- Sekoita ja kiehauta kattilassa Tomaattimehu, vesi ja gellan.
- Vala liemestä mahdollisimman ohuita levyjä (max 1 mm) tasaiselle alustalle tai neliskanttisiin petrimaljoihin.
- Kun levyt ja vuohenjuustotahna ovat jähmettyneet, pursota tahnasta levyn reunaan noin 1 cm paksuinen pötkö.
- Kääri pötkö levyn avulla kääretortuksi.
- Leikkaa rullasta noin 2-3 cm mittaisia paloja.
Marinoidut kirsikkatomaatit
Tarvitset:
- 250 g Kirsikkatomaatteja
- 2 timjaminoksaa
- 1 valkosipulin kynsi
- 0.5 dl rypsiöljyä
- Suolaa ja pippuria
Lisäksi tarvitset pienen kattilan, kylmää vettä ja reikäkauhan.
Tee näin:
- Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi.
- Tee tomaatteihin pieni viilto veitsellä ja laita ne kuumaan veteen noin 10 sekunnin ajaksi.
- Nosta tomaatit reikäkauhalla kylmään veteen ja kuori ne.
- Ota timjamista lehdet irti ja murskaa ne yhdessä valkosipulin kanssa.
- Lisää öljy, mausta suolalla ja pippurilla.
- Marinoi tomaatteja liemessä noin 20 minuuttia.
Annoksen kokoaminen:
Pistele coctailtikkuihin vuorotellen kääretorttupaloja ja kirsikkatomaatteja.
Banaaniöljyssä friteerattuja keltuaisia
Tarvitset:
- 1 kpl banaani
- 1 l rypsiöjlyä
- 6 kpl kananmunia.
- 6 kpl jäätelötikkuja
- ”friteeraus taikina”
- 1 dl vehnäjauhoja
Tee banaaniöljy näin:
- Viipaloi banaani ja laita öljyyn. Annettiin olla noin viikon ajan maustumassa. Jos haluat päästä nopeammin, niin lämmitä viipaleita öljyssä 150 asteessa 15 minuuttia.
Tee friteeraus taikina näin:
- Sekoita kuivat aineet keskenään
- Lisää joukkoon jotain
Tee keltuaistikkarit näin:
- Kuumenna kananmunat 68 asteen vesihauteessa 1 tunti.
- Ota keltuaiset kananmunista ja puhdista ne valkuaisesta.
- Laita keltuaiset jäätelötikkuihin.
- Pyöritä keltuaiset vehnäjauhoissa.
- Pyöritä keltuaiset friteeraus taikinassa.
- Friteetaa keltuaisia 180 asteessa kunnes ne on saaneet kauniin ruskean värin.
Juustokakkua á la sifoni
Tarvitset:
- 200 g Tuorejuustoa (esim philadelphia)
- 3 liivatelehteä
- 2 dl kermaa
- 1 dl sokeria
- Mustikkasiirappia
- Keksikuppeja (esim Croustades merkkisiä)
- Koristeluun mustikoita
Lisäksi tarvitset puolenlitran sifonin ja yhden nitropatruunan.
Näin ne tehdään:
- Sekoita tuorejuusto, sokeri ja kerma keskenään tasaiseksi massaksi. (Huom, älä vatkaa kermaa vaahdoksi)
- Pehmennä liivatteet kylmässä vedessä.
- Purista liika vesi pois liivatteista ja sulata ne sen jälkeen tilkkaan kuumaa vettä.
- Yhdistä liivateliemi juustokakkumassaan koko ajan sekoittaen ettei tule möykkyjä.
- Kaada massa sifoniin, lataa patruuna, ravista ja jätä jääkaappiin tekeytymään vähintään 12 tunniksi.
- Valmista kakkuset juuri ennen tarjoilua latomalla keksikupit valmiiksi ja lirauttamalla joka kupin pohjalle mustikkasiirappia.
- Ota sifoni jääkaapista, ravista voimakkaasti että tunnet massan liikkuvan ja pursota rauhallisesti joka kuppiin massaa. Tässä hommassa maltti on valttia, sillä massa on jäykkää ja saattaa tulla ilmakuplien vauhdittamana mikäli annat liikaa tehoa.
- Koristele kakkuset mustikoilla ja tipalla mustikkasiirappia.
Mustikkasorbetti
Tarvitset:
- 1dl mustikkamehua. Tämä kannattaa olla lisäaineetonta.
- 3,5dl vettä
- 1,5dl sokeria
- 2,5g locuzoonia (Johanneksen leipäpuun siemenistä)
- 1 kg hiilihappojäätä
Tee näin:
- Kiehauta vesi,sokeri ja locuzoon kattilassa.
- Lisää mustikkamehu
- Anna mehun jäähtyä.
- Murskaa hiilihappojää hienoksi. Tehosekoittimella saa aikaan hienoa pölyä. Hiilihappojää on kylmää (-79 astetta), joten suojaa itsesi.
- Jäähdytä mehu sorbetiksi lisäämällä hiilihappojäätä ruokalusikallinen kerralla kokoajan sekoittamalla, kunnes lämpötila on noin 6 astetta.
- Sorbetti on valmis. Pidä huoli, että hiilihappojäätä ei jää sobettiin tarjoiltaessa.