Viini, ruoka ja hyvä elämä 2011

Muutama viikko sitten järjestettiin järjestyksessään viidennet Viini, ruoka ja hyvä elämä -messut Helsingin messukeskuksessa. Hyvanmaunrajalla.fi oli mukana menossa ja otti tuntumaa tapahtuman tarjontaan useamman miehen voimin. Tässä artikkelissa on yhdistetty useamman kirjoittajan ajatuksia / tunnelmia / suosituksia tapahtumasta; Mikon keskittyessä ruokapuoleen, Markus vastaa viinipuolen kuulumisista.

Tunnelmia ruoka-alueelta by Mikko

Kävimme eka kertaa VRHE-messuilla. Messupäiväksi valikoitui lauantai, mikä osoittautui jälkikäteen huonoksi valinnaksi. Voi sitä ryysistä… Samassa hallissa oli paljon muutakin toimintaa (musa- ja kirjamessut), joten hälinää ja ryhmää riitti. Kapeat käytävät ständien välissä olivat aika riittämättömät tälle ihmismäärälle. Mutta ihmiset sen tunnelman toki luovat. Tunnelma tosin saattaa vaikeuttaa sun tutustumista tuotteisiin ja palveluihin.

Messuilla oli siis ruoka- ja viinipuolet erikseen. Hyvä elämä koostuu näiden yhdistelmästä, oletan, ainakaan messuilla ei erikseen ollut sellaista osastoa :) Ruokapuolella edustettuina oli niin kotimaisia kuin ulkolaisiakin yrityksiä, palveluita ja tuotteita. Laarit notkuivat herkkuja, englantilaista fudgea, italialaista juustoa, makkaraa, mausteita, suklaita, chilituotteita, öljyjä, jauhoja, riisejä… Tuotepuolella oli monenlaista keittiövälinettä ja -konetta. Gaggenaun näytöskeittiössä katsottiin, kun miehet kokkasivat bruskettaa.

Aivan mahottomasti kierreltävää ja nähtävää. Teki mieli pysähtyä joka pisteeseen, sillä melkein jokainen tarjosi jotain maisteltavaa ja olivat muutenkin innokkaita esittelemään. Pisteet siitä. Asiantuntevaa ja innokasta palvelua saimme esimerkiksi DeliDelin ja Alambiquen ständeillä. Alambiquelta saimmekin aiemmin näytetuotteita, niistä lisää myöhemmin. Kiitos!

Viro oli vahvasti esillä niin kirja, musiikki kuin myös ruoka-messuilla.
Komia Seinäjoen kaupunkiseutu oli myös komiasti esillä messuilla.
Alambiquen standilla tunnettiin tuotteet ja niiden valmistajat perusteellisesti.
Korkealaatuisia tuotteita Espanjasta a la Alambique

Eiringin myyntipisteestä tarttui mukaan ”ota kolme, maksa kahdesta” -tarjouksen innoittamana muutama odotettu leivänkohotuskori. Harmittaa jälkikäteen, ettei ollut aikaa ja mahdollisuutta perehtyä tarkemmin valikoimaan, ainakin hiiliteräspannut kiinnostivat. Ja todella hieno, yli 100 euron mandoliini…

Viinialueelle oli neljän aikaan iltapäivällä jo useamman kymmenen ihmisen jono. Kuin yökerhoon menossa… Ja samanlainen fiilis oli itse alueellakin. Jonota, lunasta lasi ja juomakupongit, jonota lisää yhdelle ständille, maista viini tai kaksi, odota kohteliaasti vuoroasi seuraavalla ständillä… ja muistimme katsoa kelloa neljä minuutia ennen sulkemisaikaa. Parissa tunnissa ehdimme maistaa neljä viiniä. Ja sitten juosten hakemaan Sutelan Myllyltä varatut ruisjyvät :)

Ens vuotta silmällä pitäen suosittelen käymään messuilla heti torstaina tai viimeistään perjantaina, ja varaamaan näissäkin tapauksissa koko päivän tai jopa kaksi. Sen verran paljon kiintoisaa nähtävää ja maisteltavaa löytyy. Toivotaan messuille menestystä jatkossa!

Kuvat jäivät tällä kertaa omalta osalta napsimatta, sen verran intensiivisesti itse anti veti puoleensa. Onneksi Jan oli jo torstaina liikkeellä, ja artikkelin kuvituksesta suurkiitokset hänelle.

Kai-keittiöveitset, edes yksi, menivät ainakin itsellä toivelistalle (Jan)

Tunnelmia viini-alueelta by Markus

Vaikka messujen viiniosasto olikin selkeästi pienempi kun keväällä järjestettävässä ViiniExpossa, kului aika silti kuin siivellä, enkä ehtinyt aivan kaikkien maahantuojien standillä vierailemaan. Torstai on ehdottomasti messuvieraan kannalta paras päivä, sillä silloin alueella on runsaasti tilaa ja asiakas saa maahantuojilta rajattoman huomion. Maahantuojien edustajilla on aikaa jutella ja esitellä tuotteita, eikä tarvitse taistella tilasta kuin baaritiskillä lauantai-iltana.

Aloitin kierrokseni Mika Vanteen Rhone-pisteeltä, jossa maistelimme Rhonen alueen viinit läpi. Suurin osa oli jo entuudestaan tuttuja, mutta pari uutta viiniä tuli vastaan ja pari uutta vuosi kertaa aikaisemmin tutuista viineistä. Rhone-piste on osa suurempaa Ranska-osastoa, joten siinä sivussa maistelin Winestaten Janina Vierteen kanssa muutaman  kivan viinin. Erityisesti mieleen jäi makea Gerard Bertrandin Banyuls, joka olisi varmasti mukava lisä joulupöytään.

Jatkoin matkaani vieressä olevalle Vindirektin osastolla, jossa oli kokonaisuudessaan ehkä messujen upein valikoima viinejä. Kim Moliisin johdolla maisteltiin upeat Leydan viinit, jotka poikkeuksetta ovat laadukkaita ja tyylikkäitä. Hewitsonin viinit ja hyvä samppanjavalikoima oli myös hieno lisä valikoimaan. Mielenkiintoisin osuus oli kuitenkin upeat Rhonen ja Lanquedocin viinit.

Upeita Ranskan viinejä Vindirektin osastolla

Seuraavana vuorossa oli Beverage Partners, jossa Tarvosen Jyrkin kanssa maistelimme muutaman Beujolaisin alueen viinin, joita valitettavasti löytyy todella vähän Alkon valikoimasta. Beverage Partners toi Alkon valikoimaan viikko sitten myös todella hienon Australialaisen suodattamattoman Chardonnay-viinin nimeltä Dandelion. Lisätietoa ja arvio viinistä löytyy Winenergyn sivulta.

Hyppäsin vieressä olevalle Arvid Nordquistin osastolle, jossa Katariina Immosen kanssa maistelimme useita mielenkiintoisia viinejä. Ensimmäisenä oli hieno huomata, että KWV oli vihdoinkin vaihtanut pulloihinsa tyylikkäämmät etiketit, jotka varmasti parantavat myyntiä. Maistoimme KWV:n sarjasta Cathedral Cellar viinit, joista erityisesti Chardonnayn haluan nostaa esille. Toinen viini mikä kolahti itselle oli Luis Felipe Edwards Family Selection Syrah Pinot Noir Gran Reserva. Viini on ollut jo pitkään Alkon valikoimassa, mutta jostain syystä luiskahtanut oman suodattimeni läpi. Hieno viini erikoisella rypälesekoituksella.

Seuraavana matkasin Altian osastolle, jossa oli väkimäärään nähden yllättävä ruuhka. En tiedä johtuiko parista jouluviinistä, jotka luonnollisesti tähän aikaan vuodesta alkaa olla ihmisten mielessä. Itse kuitenkin haluan nostaa esille Hecula-viinin Espanjasta, joka 10 euron hintaan on loistava ostos. Osaston hienoimmat viinit olivat kuitenkin Ruffinon Modus ja Nero Al Tondo, joka on 100% Pinot Noir Toscanan alueelta Italiasta. Molemmat todella hienoja viinejä ja hyviä kandidaatteja joululahjaksi viininystävälle.

Lopuksi pyörähdin vielä AMKA osastolla. Westerlundin Tommin kanssa maistelimme useita kivoja viinejä Port-viinistä samppanjaan, mutta haluan mainita erityisesti Paul Mas Arrogant Frog Organic Ribet Red-viinin, joka hyvällä laadulla, hauskalla etiketillä ja yhtä hauskalla tarinallaan olisi hieno lisä Alkon valikoimaan. Englantilaiset kutsuivat Ranskalaisia nimellä Arrogant Frog (ylimielinen sammakko), joten Paul Mas loi sitten kyseisellä nimellä viinin. Modernilla tyylillä valmistettu Cabernet Sauvignon-Merlot sekoitus.

Arrogant frog

Kokonaisuudessaan viinimessuista jäi hyvä maku suuhun. Laadukkaita viinejä ja iloinen meininki.

Viini, ruoka ja hyvä elämä -messut

Viini, ruoka ja hyvä elämä -tapahtuman pääjärjestänä toimivat Viinilehti ja Suomen Messut. Seuraavan kerran Viini, ruoka ja hyvä elämä -messut järjestetään 25-28.10.2012, joten merkintä kalenteriin jo hyvissä ajoin.

Vinkkejä ensi vuoden messuille osallistujille:

  • Tapahtuma on hyvin suosittu, joten jos mahdollista niin käy tutustumassa messujen antiin jo torstaina. Näin sinulla mahdollisuus jutella näytteilleasettajien kanssa pidempään tuotteista.
  • Varaa käteistä mukaan. Vaikka kortit tuntuvan käyvän hyvin, jotkut näytteilleasettajat hyväksyvät vain käteistä.
  • Hyödynnä viinialueen asiantuntijat viinisuositusten ja uutuusviinien löytämiseksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Muuta hyvää settiä