Banoffee-piiras

Banaani + kinuski =  Banoffee. Erittäin helposti valmistettava Englantilainen jälkiruoka, mikä vie kielen mennessään.

Banoffee piiras

Ensikohtaamiseni Banoffee-piiraan kanssa tapahtui englantilaisessa ravintolassa kolleegani tilatessa sitä. En tuolloin maistanut kyseistä herkkua, mutta paria viikkoa myöhemmin päädyin itse kyhäämään oman näkemykseni aiheesta tykästyen siihen melkoisesti. Kinuskin teossa  käytetty kondensoitu maito on suomalaisille uudehko tuttavuus ja olenkin ilokseni huomannut sitä löytyvän nykyisin kasvavassa määrin hyvin varustetuista ruokakaupoista. Se voittaa valmistuksen helppoudessa ja nopeudessa perinteisesti käytetyn kerman 6-0. Vinkki: kondensoitua maitoa löytyy usein itämaisten elintarvikkeiden hyllystä.

Valmistusaika n. 30 minuttia + jäähdytys

Näitä tarvitset:

  • 175 g (suolatonta) voita
  • 100 g hienoa sokeria
  • purkillinen (n. 400 g) kondensoitua maitoa
  • 150 g digestive keksejä
  • 200 g pekaanipähkinöitä
  • 3 banaania
  • 2 dl vispikermaa

Lisäksi tarvitset matalareunaisen piirakkavuoan.

Tee näin:

  1. Valmista kinuski teflon kattilassa ensin sulattamalla 100 g voita miedolla lämmöllä
  2. Lisää sokeri ja sekoita kunnes se liukenee sulaan voihin.
  3. Kippaa kondensoitu maito kattilaan ja nosta varovasti lämpöä koko ajan hiljalleen sekoittaen kunnes seos alkaa kiehumaan.
  4. Anna seoksen kiehua koko ajan sekoittaen, kunnes se sakenee kunnolla ja alkaa tuoksua karamellille (n. 10-15 min).
  5. Nappaa seos pois levyltä jäähtymään ja valmista pohja sillä välin seuraavalla tavalla.
  6. Murskaa keksit ja rouhi noin 150 g pähkinöistä kulhoon.
  7. Sulata loppu voi ja kippaa se pähkinä-keksi rouheen päälle.
  8. Kädet perään kulhoon ja vaivaa pähkinä-keksi-voi seoksesta ”tasainen” massa ja taputtele massa tasaisesti piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
  9. Paloittele banaanit pieniksi ja lisää ne hieman jäähtyneeseen kinuskiin kevyesti sekoittaen.
  10. Kaada kinuski piirakkavuokaan ja pistä piiras jääkaappiin pariksi tunniksi jäähtymään.
  11. Piiraan jäähdyttyä, vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi ja levitä se piiraan päälle.
  12. Käytä loput pähkinät piiraan koristeluun joko kokonaisina tai rouhittuina ja nauti.

Hyväähän se on kun mikä ja monesti häviää parempiin suihin alta aikayksikön. Suosittelen tarjoilemaan jääkaappikylmänä jolloin rakenne pysyy tiiviimpänä. Kinuskin keittoaikaa vaihtelemalla voit vaikuttaa piiraan rakenteeseen melkoisesti. Varo kuitenkin ylikeittämistä, ettet joudu tarjoilemaan kinuskiasi kattilanpohjasta.


3 kommenttia artikkeliin “Banoffee-piiras

  1. Herkullinen ohje ja itsekin tuota kerran tein. Tosin keitin kondensoidun maidon itsessään kinuskiksi avaamattomassa purkissa. Siis purkki kiehuvaan veteen kolmeksi tunniksi.

    Olen kevennyksen myötä innostunut laskemaan kaloreita ja en voinut vastustaa kiusausta. Tämä setti kokonaisuudessaan sisältää 6078kcal *nielaisu*

    :)

  2. Aivan mielettömän hyvännäköinen piiras ja kaapissa olisi tuota maitoakin ensimmäiset 2 purkkia. En ole koskaan tehnyt tuosta maidosta mitään mutta taidanpa viikonloppuna herkutella tällä!


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Muuta hyvää settiä